Xerus ZZP Support - Belastingen

Btw-aangifte
Aangifte inkomstenbelasting
Aftrekposten voor de ZZP'er
5 belastingtips voor ZZP'ers
 

Btw-aangifte

Uit uw administratie verzorgt u de btw-aangifte. U doet aangifte per kwartaal of per jaar. Dit hangt af van de hoogte van het saldo uit het ontvangen en het betaalde btw-bedrag. In een boekhoudprogramma volstaat meestal ‘een druk op de knop’. De gegevens op de print brengt  u handmatig over op de elektronische aangifte op de website van de Belastingdienst.

Het te betalen bedrag aan btw is het verschil tussen de door u ontvangen btw op de verkoopfacturen en de betaalde btw op uw inkopen en onkosten. Indien dit op jaarbasis een klein bedrag is komt u in aanmerking voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR).
 

Aangifte inkomstenbelasting

Het uitgangspunt voor uw aangifte inkomstenbelasting  is het resultaat dat u in uw winst- en verliesrekening heeft staan. Het resultaat uit uw winst- en verliesrekening wordt verminderd met de ondernemersaftrek. De zelfstandigen aftrek is een belangrijk onderdeel van de ondernemersaftrek.  Voor de zelfstandigenaftrek komt u in aanmerking als u ondernemer bent en aan het urencriterium (1225 uur) voldoet. Ook moet u minimaal de helft van de totale arbeidstijd besteden aan het voor eigen rekening drijven van een of meerdere ondernemingen. (relatieve urennorm)
 

Aftrekposten voor ZZP'er

Een ZZP’er kan onder voorwaarden in aanmerking komen voor de volgende aftrekposten:

 • energie- of milieu-investeringsaftrek
 • zelfstandigenaftrek
 • startersaftrek
 • oudedagsreserve
 • meewerkaftrek
 • stakingsaftrek

Daarnaast zijn er aftrekposten voor ZZP’er die niet aan het urencriterium voldoen:

 • energie- of milieu-investeringsaftrek
 • willekeurige afschrijvingen
 • investeringsaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • stakingsaftrek

Eens per jaar doet u aangifte. Dat is meestal in de periode maart/april. Xerus wil voor u ook de uitstel van uw aangifte verzorgen!

 

5 belastingtips voor ZZP'ers

- Verzorg uw aangifte en betaling aan de Belastingdienst tijdig. Niet tijdige betaling kan leiden tot het betalen van rente of een boete.
- Vraag zo nodig uitstel aan voor uw aangifte inkomstenbelasting.
- Veel ZZP’er werken vanuit huis. Soms zijn de kosten van uw werkruimte of kantoor aftrekbaar.
- Een overzichtelijk administratie is cruciaal bij het indienen van uw belastingaangifte.
- Hebt u een lage omzet? Dan hoeft u mogelijk minder of zelfs geen btw te betalen. U komt dan in aanmerking voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR).


Ik wil dat Xerus uitstel aanvraagt voor het indienen van mijn aangifte inkomstenbelasting. Neem hierover direct contact met ons op!

of ik wil weten voor welke aftrekposten ik in aanmerking kom. Neem hierover direct contact met ons op!


naar boven