Uitstel belastingaangifte aanvragen

Belastingdienst

Je moet in principe vóór 1 mei 2019 je aangifte inkomstenbelasting doen. Red je dat niet? Dan kun je voor 1 mei 2019 uitstel aanvragen bij de Belastingdienst.

Wanneer doe je belastingaangifte?

Aangifte doen mag in maart en april, maar het had voordelen om de aangifte vóór 1 april in te dienen. Als je dat gedaan hebt, krijg je gegarandeerd bericht terug van de fiscus vóór 1 juli.

Wil je geen uitstel aanvragen, dan kun je ook de aangifte alvast doen voor 1 mei en daarbij aan de voorzichtige kant gaan zitten. Dat wil zeggen dat je in eerste instantie liever te veel dan te weinig belasting betaalt. Je vult bijvoorbeeld de WOZ-waarde in die de gemeente in eerste instantie heeft opgelegd en waartegen jij in bezwaar bent gegaan. Je loopt dan geen risico op een boete. Blijkt later dat je minder belasting verschuldigd was, dan open je de aangifte opnieuw. Je past hem aan en verzendt de belastingaangifte gewoon nog een keer. De Belastingdienst betaalt het verschil dan aan je uit.

Wil je liever je belastingaangifte later indienen, vraag dan vóór 1 mei uitstel aan.

Hoe vraag je uitstel aan?

Je vraagt het uitstel aan bij de Belastingdienst. Dat kan op verschillende manieren.

Telefonisch

  • Bel naar de BelastingTelefoon: 0800-0543 en houd je BSN bij de hand.

Online

  • Ga naar Mijn Belastingdienst.
  • Ga naar het tabblad ‘Inkomstenbelasting’.
  • Kies voor ‘Belastingjaar 2018’.
  • Klik onder ‘Ik wil’ op ‘uitstel voor mijn aangifte inkomstenbelasting aanvragen’.
  • Vul het formulier in en stuur het op.

De Belastingdienst kent het standaard uitstel van 4 maanden in principe altijd toe. Dit is alleen niet het geval als er al een aanmaning is verstuurd, of als er een blokkade is opgelegd door de inspecteur. Bijvoorbeeld wanneer er al meerdere keren een onjuiste aangifte is gedaan.

Let op!: heb je een fiscale partner en hebben jullie allebei een aangiftebrief ontvangen, dan moeten jullie allebei afzonderlijk uitstel aanvragen. Alleen in dat geval krijgen jullie allebei uitstel.

Termijn

Uitstel van belastingaangifte tot 1 september krijg je zonder opgaaf van redenen. Wil je nóg langer uitstel, dan moet je in een brief aan het regiokantoor uitleggen waarom je de aangifte niet op tijd kunt indienen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet over je fiscale gegevens beschikt. Geef daarbij ook aan wanneer je de aangifte wel kunt indienen en vermeld je burgerservicenummer (BSN).

Gevolgen van uitstel van belastingaangifte

Uitstel geeft je meer tijd voor het doen van je aangifte, maar heeft ook andere gevolgen.

De renteregeling pakt ongunstig voor je uit

  • Als je een aanslag krijgt en een bedrag terug moet betalen, betaal je daarover vanaf 1 juli 2019 belastingrente. Die rente loopt gewoonlijk door tot 6 weken na de datum van de aanslag. Treuzelt de Belastingdienst met het opleggen van de aanslag, dan betaal je rente door tot 19 weken nadat de Belastingdienst je aangifte ontvangt. Daarna stopt het oplopen van de rente.
  • Krijg je belasting terug, dan krijg je geen rente vergoed vanaf 1 juli 2019 omdat de vertraging aan jezelf te wijten is. Pas als de Belastingdienst nadat je de aangifte alsnog indient, meer dan 13 weken doet over het opleggen van een aanslag, gaat de rentetikker alsnog lopen.

De rente bedraagt op dit moment 4% (april 2019).

Langer kans op een navordering

De termijn voor het opleggen van aanslagen wordt verlengd met de duur van het verleende uitstel. Dit geldt voor de termijn van 3 jaar waarbinnen een definitieve aanslag moet worden opgelegd. En voor de navorderingstermijn van 5 jaar, verlengd tot 12 jaar bij buitenlandse inkomsten en vermogen.

Langer kans om toeslagen over 2018 aan te vragen

Uitstel van je aangifte inkomstenbelasting werkt ook door naar de uiterste termijn waarop je vergeten toeslagen kunt aanvragen. Blijkt uit een proefberekening voor de toeslagen dat je in 2018 recht had op huur- of zorgtoeslag of op kindgebonden budget? Dan kun je deze toeslagen aanvragen tot 1 september 2019. Maar als je extra uitstel krijgt voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting over 2018, kun je de toeslagen over 2018 aanvragen tot het uitstel is verlopen. Dit geldt ook als je toeslagpartner uitstel heeft gekregen.

Te laat zonder uitstel

Als je geen uitstel aanvraagt en de aangifte niet op tijd indient, loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Maar die boete komt niet totaal onverwacht. De fiscus stuurt meestal eerst nog 2 brieven waarin je een korte extra periode krijgt om de aangifte alsnog te doen.

Pas als je beide kansen laat lopen, volgt een boete. De eerste keer en tweede keer bedraagt die €369, maar bij herhaling loopt die op tot meer dan €5200.

Bron: Consumentenbond