Belastingdienst controleert op schijnzelfstandigheid zzp’ers

De Belastingdienst houdt sinds kort scherper toezicht op het handhaven van de wet DBA bij opdrachtgevers. Dat kan ook voor jou als zzp’er gevolgen hebben. Wel zijn eventuele boetes voor de opdrachtgever. Hoe controleert de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid?

De wet DBA regelt de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een zzp’er. Al sinds de invoering van de wet in mei 2016 is er gedoe. Het kabinet heeft om die reden besloten de wet te vervangen. Dat wordt waarschijnlijk in 2021.

Schijnzelfstandigheid controleren

In de tussentijd zou er niet actief gecontroleerd worden op schijnzelfstandigheid. Tot voor kort dus. De Belastingdienst zegt nu namelijk dat het sinds oktober actiever kijkt naar de handhaving van de wet DBA.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Maar wat is dat ook alweer, schijnzelfstandigheid? Dit  is een vorm van sociale fraude. Het gaat om mensen die voor de Belastingdienst als zelfstandige werken, maar in werkelijkheid een beroepsactiviteit uitoefenen onder het gezag van een werkgever.

Belastinginspecteur op bezoek

Dat betekent dat bedrijven bezoek kunnen krijgen van een belastinginspecteur, die de boeken wil inzien. Als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan kan dat leiden tot zogeheten correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en eventueel ook een boete.

Zzp’er met meerdere opdrachtgevers

Volgens de fiscus richten de controles zich vooralsnog alleen op ‘kwaadwillende’ opdrachtgevers, die bewust de regels aan hun laars lappen. Lees: er is opzettelijk sprake van schijnzelfstandigheid.

Iemand werkt dan voor langere tijd als zzp’er voor dezelfde organisatie onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als interne medewerkers.  Feitelijk is er dan sprake van een dienstbetrekking.

Loop ik als zzp’er risico?

Heb jij als zzp’er voortdurend meerdere opdrachtgevers? En zit je nergens langer dan een paar maanden? Dan hoef je voor nu nog geen zorgen te maken. Houd wel de nieuwe wetgeving in de gaten.

Er zijn door het kabinet al plannen gepresenteerd die voor jou als zzp’er impact kunnen hebben. Mochten die concreter worden, dan lees je daar natuurlijk bij ons over.

Belangrijke veranderingen op een rij

Wat gaat er precies veranderen? Het kabinet heeft de volgende voorstellen op tafel gelegd. De Tweede Kamer moet hier nog wel over beslissen, dus de mogelijkheid bestaat dat deze plannen worden aangepast:

  • Er komt een minimumtarief van € 16. Dat wordt een belangrijk criterium om schijnzelfstandigheid te vermijden.
  • Voor zzp’ers die meer dan € 75 per uur verdienen komt er een zelfstandigenverklaring. Deze verklaring vrijwaart de opdrachtgever en –nemer dat er sprake is van een dienstbetrekking. De overeenkomst geldt voor maximaal 1 jaar.
  • Een opdrachtgeversverklaring moet opdrachtgevers van tevoren duidelijkheid geven over de relatie die ze met een zzp’er aangaan. Hiervoor komt er een webmodule, mogelijk al aankomende zomer. Hiermee kunnen de opdrachtgever en de zzp’er straks zelf bepalen of er sprake is van een opdracht of een dienstbetrekking.

Wijzigingen zzp’ers in een tabel

Om één en ander inzichtelijk te maken, hebben we de veranderingen in onderstaande tabel voor je op een rijtje gezet.

Veel hangt straks dus af hoeveel je verdient als zzp’er. Verdien je minder dan € 16 per uur? Dan is het waarschijnlijk niet langer mogelijk om als zelfstandig ondernemer te werken voor een bedrijf. Je kunt hiermee namelijk niet zelfstandig zorgen voor bijvoorbeeld je arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioen.

Bron: ikgastarten

< terug naar nieuwsoverzicht