Bijtelling zakelijke elektrische auto omhoog

De zakelijke elektrische auto is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Vanwege de milieuvoordelen hoef je met een elektrische auto minder bijtelling te betalen. Vanaf 2020 profiteer je helaas minder, de bijtelling gaat omhoog!

Geldt bijtelling voor mij?

Staat jouw auto op naam van de zaak en rijd je met je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan moet je bijtelling betalen. Dit bedrag wordt bij de winst van je bedrijf opgeteld.

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de soort brandstof. Meer weten over hoe een auto op naam van de zaak fiscaal werkt?

Elektrisch rijden voordeliger

De Nederlandse overheid probeert elektrisch rijden al sinds 2007 te stimuleren door middel van fiscale voordelen. Elektrische auto’s stoten namelijk geen of minder schadelijke stoffen uit.

Daarnaast zetten ze energie efficiënter om in beweging dan auto’s op benzine of diesel. Hierdoor heb je dus minder energie nodig om even ver te kunnen rijden.

Tip: je kunt je zakelijke auto natuurlijk ook leasen. 

Zakelijk elektrisch rijden vóór 2020

Een elektrische auto van de zaak was jarenlang dus erg voordelig. Van 2007 tot en met 2019 betaalde je bij een volledig elektrische auto 4% bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé reed en de auto maximaal € 50.000 kostte.

Was je auto duurder? Dan betaalde je over die meerprijs 22% bijtelling. Dit noemen we ook wel de Tesla-taks. Voor alle andere auto’s (behalve auto’s op waterstof) gold 22% bijtelling.

Zakelijk elektrisch rijden vanaf 2020

In 2020 is een jaar vol fiscale veranderingen, ook op het gebied van zakelijk rijden. Dit jaar verdubbelt de bijtelling voor elektrische auto’s naar 8% en gaat het budgetplafond naar € 45.000.

In 2021 gaat de bijtelling naar 12% met een budgetplafond van € 40.000. Daar blijft het niet bij, van 2022 tot en met 2025 is het percentage 16% en in 2026 17%.

In 2026 is het klaar met de verlaagde bijtelling, vanaf dat moment betaal je ook met een elektrische auto 22%. Evenveel als met een auto op benzine of diesel dus.

Tabel percentage bijtelling elektrisch auto

In de onderstaande tabel worden de tarieven voor de komende jaren overzichtelijk op een rij gezet.

Rijd je een ‘gewone’ diesel- of benzine-auto? Dan val je altijd in het 22% vak. Wel zo duidelijk.

Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen en Motorrijtuigenbelasting

Als je een benzineauto of dieselauto rijdt, betaal je Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) en Motorrijtuigenbelasting (MRB). De hoogte van deze bedragen is afhankelijk van:

  • BPM: CO2-uitstoot in gram/km, of over de nettocatalogusprijs
  • MRB: Gewicht van de auto, soort brandstof, hoe milieuvervuilend de auto is, de provincie.

Voorlopige hoef je deze bedragen niet voor elektrische auto’s te betalen. In 2025 gaat dit veranderen, dan betaal je 25% van het normale bedrag. Vanaf 2026 betaal je evenveel als andere bestuurders.