Wat ga je als ondernemer betalen aan inkomstenbelasting in 2020

Tijd voor de inkomstenbelasting 2020! Hoe werkt de (voorlopige) aangifte en met welke belastingtarieven en aftrekposten moet je rekening houden? Voor 2020 zijn een flink aantal fiscale regels veranderd.

Wat betaal ik bij de inkomstenbelasting en bijdrage Zvw?

Heb je een eenmanszaak en word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien? Dan betaal je elk jaar inkomstenbelasting en de een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Je betaalt voor de inkomstenbelasting en bijdrage Zvw een percentage over je winst. Je winst bereken je zo:

 • Lever je diensten? Vermenigvuldig je declarabele uren met je uurtarief. Haal hier de btw af en trek je zakelijke kosten van het totaal af.
 • Lever je producten? Tel de prijs van alle verkochte producten bij elkaar op. Haal hier ook de btw af en trek de zakelijke kosten van het totaal af.

Vervolgens mag je bij het betalen van de inkomstenbelasting gebruik maken van extra aftrekposten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de starters- en ondernemersaftrek en de mkb-winstaftrek.

Het bedrag wat onderaan de streep overblijft wordt dus gebruikt om je inkomstenbelasting en bijdrage Zvw mee te berekenen.

Belastingtarieven 2020

Vanaf 2020 zijn er in Nederland nog maar twee belastingtarieven: het tweeschijvenstelsel. Deze tarieven gelden voor alle Nederlanders, of je nu in loondienst bent of ondernemer.

Tabel belastingtarieven

Bedrag bijdrage Zvw

Iedereen in Nederland moet bijdragen aan de Zorgverzekeringswet. Grote kans dat je er toch nog nooit van hebt gehoord. Deze inkomensafhankelijke bijdrage wordt in loondienst namelijk door je werkgever ingehouden. Als ondernemer moet je dit zelf betalen.

Je betaalt voor de bijdrage Zvw een percentage van je winst over een maximumbedrag. Dit is in 2020 een percentage van 5,45% over maximaal € 57.232 winst.

Hoeveel belasting betaal ik in 2020?

Hoeveel je uiteindelijk als ondernemer kwijt bent aan de inkomstenbelasting en bijdrage Zvw is afhankelijk van een behoorlijk aantal factoren. Niet alleen hoeveel winst je hebt gemaakt, maar ook bijvoorbeeld van welke aftrekposten je gebruik kunt maken.

 • Maak je maximaal € 70.000 winst per jaar?
  Reserveer 25% tot 30% van je omzet. Dan heb je ook voldoende achter de hand voor onverwachte situaties.
 • Maak je meer dan € 70.000 winst per jaar?
  Zet dan meer opzij, tussen de 30% en 35% van je omzet. Je komt dan namelijk in de hoogste belastingschijf.

Ondernemer voor de Belastingdienst

Niet iedereen die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel is ondernemer voor de inkomstenbelasting. Ook het betalen van btw geeft geen garantie.

Doe de Ondernemerscheck van de Belastingdienst voor een inschatting of je wel of niet als ondernemer wordt gezien.

Bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting kun je kiezen voor:

 • Inkomsten uit onderneming
 • Inkomsten als freelancer
 • Inkomsten uit overig werk

Belastingtechnisch zijn de laatste twee hetzelfde. Je valt dan onder het ongunstige ‘inkomsten uit overig werk’. Je betaalt evenveel belasting als een ondernemer, maar mag niets aftrekken.

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2020

Zit je in je tweede jaar als ondernemer? Grote kans dat je rond februari een blauwe envelop op de deurmat vindt. Hierin zit de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en bijdrage Zvw.

Eigenlijk betaal je dus alvast belasting over alles wat je in 2020 gaat verdienen. Op deze aanslag zijn alle nieuwe regels en belastingtarieven van 2020 al toegepast.

Voorlopige aanslag betalen

De Belastingdienst berekent het te betalen bedrag op basis van het jaar ervoor. Startte je pas in september? Dan is het bedrag waarschijnlijk wat te laag ingeschat. Wil je dit jaar een stapje terug doen? Dan is het bedrag waarschijnlijk te hoog.

Vraag in allebei de gevallen een nieuwe aanslag aan op de website van de Belastingdienst.

Betaal je alles in één keer? Dan krijg je korting. Je mag ook in termijnen betalen.

Definitieve aanslag inkomstenbelasting 2020

Uiteraard komt er ook nog een definitieve belastingaanslag voor jou als ondernemer. Deze kun je verwachten rond maart 2021. Als je in je tweede jaar als ondernemer zit, moet je dus ineens over twee jaar belasting betalen:

 • Over je eerste jaar als ondernemer
 • Over het komende jaar

Zorg dus dat  je een potje hebt om dit bedrag te betalen. Dubbel belasting is niet niks!

Aftrekposten 2020

Gelukkig kun je als ondernemer gebruik maken van verschillende aftrekposten. Hiermee wordt je winst lager, zodat je uiteindelijk minder belasting en bijdrage Zwv hoeft te betalen.

In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste aftrekposten voor zzp’ers. In 2020 veranderen twee van deze aftrekposten in het bijzonder.

Kleineondernemersregeling 2020

Deze regeling wordt ook wel KOR genoemd. Het is in het leven geroepen om kleine ondernemers een steuntje in de rug te geven. Vroeger kon je dan aanspraak maken op het niet of minder te betalen van btw. Dit was afhankelijk van je totaal te betalen btw van dat jaar.

Vanaf 2020 gelden nieuwe regels voor de KOR. Je komt dan in aanmerking voor btw-vrijstelling als je een maximale omzet van € 20.000 per jaar verwacht te gaan maken.

Zelfstandigenaftrek 2020

Je hebt het vast meegekregen: de zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd. Uiteindelijk zal je in 2027 nog maar € 5.000 mogen aftrekken.

Tot en met 2027 mag je elk jaar € 250 minder aftrekken, in 2028 zelfs € 280 minder. In 2020 bedraagt de zelfstandigenaftrek nog € 7.030.

Bron: Ik ga starten

< terug naar nieuwsoverzicht